Print this page

Το «Φατσοβιβλίο»

Μέσα σε μία δεκαετία, το Facebook έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζοντας τον τρόπο που επικοινωνούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Τι είναι άραγε το facebook; Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι είναι η εξέλιξη του προσωπικού ημερολογίου που κρατούσαν παλιά τα κορίτσια; Βέβαια το σύγχρονο αυτό ημερολόγιο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ο αριθμός των «φίλων» είναι πολύ μεγαλύτερος και μπορούν να μοιράζονται πολλά από τα μυστικά τους ταυτόχρονα!

Το facebook δεν είναι παρά ένα μεγάλο άλμπουμ, όπου κάθε μέλος του έχει τη δική του σελίδα, την οποία μπορεί να ενημερώνει, γράφοντας για τις δραστηριότητές του, σχολιάζοντας διάφορα θέματα κοινωνικά- πολιτικά και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την ζωή του! Κάπως έτσι το facebook από site κοινωνικής δικτύωσης έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο ψηφιακής ματαιοδοξίας και γενικότερης προβολής του καθενός.

Επιφανειακά το facebook αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνικές επαφές. Είναι όμως ικανό να μας καλύψει ουσιαστικά αυτήν μας την ανάγκη; Όταν κάνουμε shut down στο τέλος της ημέρας, πόσοι φίλοι εκτός facebook μας μένουν;

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω σε αυτό το θέμα διαπιστώθηκε πως αντί να βελτιώνει το αίσθημα ψυχικής ικανοποίησης, αντίθετα μάλλον το υποσκάπτει. Δηλαδή, όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο έπεφτε το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή.

Αντίθετα, όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία με τους φίλους τους ή τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική επίπτωση. Μετά από τις άμεσες, αντί για τις online επαφές, ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα.

Η αλήθεια είναι ότι τo facebook μπήκε για τα καλά στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς. Αυτό συνεπάγεται κάποιες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά παράλληλα και κάποιες αρνητικές.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα καινούριο στη ζωή δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό. Όλα έχουν τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματά τους και όλα έχουν ένα τίμημα. Έτσι και το facebook.


Πλεονεκτήματα

  1. Ο τυπικός λόγος που δημιουργήθηκε: να φέρει σε επαφή παλιούς φίλους και συμμαθητές. Να ξαναφέρει κοντά άτομα που είχαν να μιλήσουν χρόνια. Σε επέκταση αυτού, το ότι κρατά σε επαφή άτομα που δε μένουν κοντά.

  2. Η αμεσότητα της επικοινωνίας: πλέον δε χρειάζεται να έχεις κάρτα στο κινητό ή να περιμένεις e-mail για να μιλήσεις με κάποιον. Όλοι μας βασιζόμαστε λίγο ή πολύ στο Facebook για να κανονίσουμε να βρεθούμε, ξέροντας ότι όλοι…περνάνε από εκεί!

  3. Η καλύτερη διαφήμιση: είτε θέλεις να διαφημίσεις τον εαυτό σου είτε κάποιο προϊόν, ξέρεις πλέον ότι το Facebook είναι το καλύτερο μέσο. Το γεγονός πλέον ότι όλες οι επιχειρήσεις βασίζουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες σε αυτό τα λέει όλα.

  4. Η γνωριμία με άτομα που δεν θα είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις διαφορετικά. Μέσα από τα ενδιαφέροντά μας έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις προτιμήσεις μας με άλλα άτομα που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης.

Μειονεκτήματα

  1. Η κατάργηση της ιδιωτικότητας: το ξέρουμε όλοι μας ότι είναι ένα τεράστιο εθελοντικό φακέλωμα που δημιούργησε την ανάγκη να δίνουμε αναφορά στους φίλους μας για το παραμικρό που κάνουμε. Πολλοί αγνοούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε εκατομμύρια κόσμου. Προσοχή στο πόσοι βλέπουν τις φωτογραφίες σας!

  2. Προσθήκη “φίλων”: αν μετρήσουμε τα άτομα που προσθέτουμε στο Facebook και ξεδιαλύνουμε ποιοι είναι πραγματικοί μας φίλοι, θα δούμε μια τεράστια αριθμητική διαφορά.

  3. Μεγάλη κλειδαρότρυπα: παραδεχτείτε το, το Facebook σας έχει βάλει στο τρυπάκι να κουτσομπολεύετε πληροφορίες για τους γνωστούς σας που υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε που θα σας ένοιαζαν. Γιατί τότε να το κάνετε;

  4. Εθισμός: ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει «λιώνω στο Facebook» και όχι μόνο στα λόγια. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες τα ποσοστά μπορούν να γίνουν τρομακτικά. Με μέτρο!

Σε γενικές γραμμές...
Το facebook δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε!

Το δυσάρεστο είναι ότι μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την πραγματική ζωή και μας απομονώνει, χειρότερα και πιο ύπουλα από την τηλεόραση.