Print this page

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ

Γέροντας ΠορφύριοςΛίγα λόγια για το βίο του…

Ο γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στην Εύβοια από πτωχούς, αλλά ευσεβείς γονείς. Γράμματα δεν κατάφερε να μάθει, μα είχε μέσα του τη σοφία του Θεού. Από τη μεγάλη του αγάπη για τον Χριστό εγκατέλειψε τον κόσμο και πήγε στο Άγιο Όρος σε ηλικία περίπου 12 ετών. Εκεί έμεινε δίπλα σε δύο γέροντες, στην περιοχή των Καυσοκαλυβίων και πάντα τους υπάκουε σε όλα με χαρά, κάνοντας συνεχώς μεγάλη πνευματική και σωματική εργασία. Πολύ σύντομα έγινε μοναχός και απέκτησε από τον Θεό πλούσια χαρίσματα σε σημείο να ‘βλέπει’ μέσα στην ψυχή κάθε ανθρώπου και να διαβάζει τη σκέψη του.

Όμως ο νεαρός τότε μοναχός λόγω της υπεράνθρωπης άσκησής του, ασθένησε βαρειά και οι γέροντές του τον έστειλαν στον κόσμο για να γίνει καλά. Έτσι, μετά από 7 έτη στο Όρος, επέστρεψε στην Εύβοια και αφού χειροτονήθηκε ιερέας σε ηλικία 21 ετών, έμεινε εκεί για αρκετά χρόνια, αναλαμβάνοντας το έργο του πνευματικού πατέρα. Μέρα και νύχτα βοηθούσε ασταμάτητα πλήθος ανθρώπων, τους εξομολογούσε, τους καθοδηγούσε και ανακούφιζε τον πόνο τους.

Από το πνευματικό του έργο…

Ως πνευματικός πατέρας, δεχόταν όλους τους ανθρώπους, χωρίς διάκριση και τους έκανε να αισθάνονται άνετα, χωρίς να καταπιέζει κανέναν. Είχε φτάσει σε μεγάλα μέτρα αγιότητας, καθώς μεγάλη ήταν η ταπείνωση και η αγάπη του για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις νουθεσίες του γέροντα:

‘Ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό…Είναι φίλος μας, αδελφός μας, ό,τι καλό και ωραίο. Είναι το Παν. Είναι νέα ζωή, το φως το αληθινό, που κάνει τον άνθρωπο να χαίρεται, να πετάει, να θέλει όλους μαζί του, όλους κοντά στο Χριστό. Αγαπήστε το Χριστό και μην προτιμήσετε τίποτα άλλο από την αγάπη Αυτού.’

‘Τίποτα στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο ο Θεός φροντίζει ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Μας αγαπά πολύ και μας προστατεύει κάθε στιγμή, γι’ αυτό να μη φοβόμαστε τίποτα. Όλα να τα αναθέτουμε στον Θεό.’

‘Πιο πολύ να προσεύχεσθε για τους άλλους παρά για τον εαυτό σας. Όλοι είμαστε ένα, παιδιά του ίδιου Πατέρα.’

Ο γέροντας συναισθανόταν την αμαρτωλότητά του και πάντα συμβούλευε να αγωνιζόμαστε για να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού, ήδη από αυτή τη ζωή. Η αγιότητά του φανερώνει ότι ο Θεός ζει και είναι παρών ακόμα και στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.

Η αγιοκατάταξη του γέροντα.

Στις 27-11-2013, 22 χρόνια μετά από την κοίμηση του γέροντα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον αναγνώρισε ως άγιο της Εκκλησίας μας και καθιέρωσε να εορτάζεται η μνήμη του στις 2 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Βέβαια για τον περισσότερους ανθρώπους που τον γνώρισαν και έζησαν μαζί του ήταν ήδη άγιος στις καρδιές τους, πολύ πριν από την απόφαση του Πατριαρχείου.

Για την αναγνώριση ενός αγίου βασικό κριτήριο λοιπόν είναι η συνείδηση του κλήρου και του λαού, που με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αναγνωρίζει την αγιότητα ενός προσώπου, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια επίσημη πράξη από την Εκκλησία. Η Εκκλησία φυσικά θα πρέπει να ρυθμίσει άλλες λεπτομέρειες, όπως για το ποια ημέρα θα εορτάζεται η μνήμη του αγίου, ποια ακολουθία που θα γραφτεί προς τιμήν του, την εικόνα του, που θα προσκυνούν οι πιστοί κτλ.

Γέροντας Πορφύριος

Τώρα ο άγιος είναι πιο

κοντά μας, γι’ αυτό ας

τον επικαλούμαστε με

την πίστη ότι θα είναι

στο πλευρό μας.

Ταις αυτού αγίαις

Πρεσβείες, Χριστέ ο

Θεός, ελέησον και

σώσον ημάς. Αμήν.

i Παρεκκλήσιο Αγίου Γερασίμου της Πολυκλινικής Αθηνών δίπλα στην Ομόνοια

ii Πρόκειται για το μετόχι του γυναικείου Ησυχαστηρίου η Μεταμόρφωση του Σωτήρος.